Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

longitud

f. [LC] Llargada d'una cosa, d'una superfície. Té un nas d'una longitud considerable. La longitud de les banyes d'un animal. Una línia costanera d'una longitud de deu milles.
f. [GG] Arc de l'equador comprès entre els dos punts en què és intersecat pel meridià d'un lloc donat i el meridià primer, avui el de Greenwich. Longitud oriental, occidental.
[FIA] longitud celeste [o longitud eclíptica] Angle mesurat en sentit antihorari sobre l'eclíptica, entre el punt vernal i la intersecció del cercle màxim que passa pel pol de l'eclíptica i per un astre amb l'eclíptica. La longitud celeste de Sírius, de Proció.
[FIA] longitud galàctica Angle mesurat en sentit antihorari sobre el pla galàctic, entre la direcció del centre de la Galàxia i la intersecció del cercle màxim que passa pel pol galàctic i per un astre amb el pla galàctic.
f. [FIN] longitud de difusió En la teoria dels reactors nuclears, magnitud proporcional al trajecte quadràtic mitjà recorregut per un neutró en l'estat tèrmic.
[FIN] longitud de moderació En la teoria dels reactors nuclears, magnitud proporcional al trajecte quadràtic mitjà recorregut per un neutró en ésser alentit entre la seva creació per fissió i l'obtenció de l'estat tèrmic.
f. [AQ] [FIF] longitud d'ona En la propagació d'un moviment ondulatori, distància mínima entre dos punts que es troben en el mateix estat de variació.
[AQ] [FIF] longitud d'ona complementària Donada una llum cromàtica, longitud d'ona d'una radiació espectral tal, que, mesclada en la proporció adequada amb la llum considerada, permet de reconstruir una llum acromàtica patró.
[AQ] [FIF] longitud d'ona dominant Donada una llum cromàtica, longitud d'ona d'una radiació espectral tal, que, mesclada amb una llum acromàtica patró, permet de reconstruir la llum considerada.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions